2013 si Oboseala Cronica

Acum ca anul 2013 a intrat pe ultima suta de metri si mai este putin pasim in 2014, am stat putin si mi-am pus pe foaie o parte din obiectivele si cursele pentru sezonul ce va urma.

Daca ar fi sa fac un rezumat in cifre, 2013 a aratat cam asa:

-   1 inel cumparat

-   55000 km condusi

-   16 competitii

-   un titlul de campion national si unul de vicecampion

-   un certificat de casatorie semnat

-   13 podiumuri

Uitandu-ma in urma, nu stiu cum a trecut anul si parca mai ieri era februarie. A fost un an foarte greu si plin de evenimente care mai de care mai emotionante, plus foarte multa alergatura. Am fost in priza inca de la inceputul anului, si ceea ce din afara poate parea un stil de viata “wow”, a fost de fapt foarte obositor! Nu ma plang pentru ca nu regret nimic si daca ar fi sa am posibilitatea as proceda la fel, dar imi dau seama ca trebuie sa fac niste lucruri diferit.

Anul a inceput cu o mica vacanta la ski timp in care am tot “copt” o idee. Am organizat la nici 3 saptamani dupa o escapada romantica de weekend in Venetia. Dupa multe emotii si nopti nedormite in urma intrebarii cele mari “Will you be my wife?”, DA-ul primit a fost pe masura. Intram intr-o noua etapa a vietii.

Apoi am avut multe antrenamente, si de la sfarsit de mai, de cand a inceput sezonul, nu imi mai amintesc mai nimic. Am  condus enorm de mult (de la sfarsit de martie pana la inceput de decembrie am facut 55.000km), si am avut curse una peste alta. Apoi, cum ai bate din palme a venit si ziua cea mare. 26 iulie a fost ziua in care im spus “da” in fata starii civile, renuntand la “feciorie” si am devenit domnul si doamna Molnar-Diaconu.

Desi toata lumea se asteapta sa o noapte a nuntii sau ceva in genul ei, noi din pacate nu am avut parte de asa ceva pentru a am plecat de la Oradea direct spre Brasov, unde a doua zi avea loc Triatlonul International Brasov. Dupa o zi plina de emotii, a urmat o noapte intreaga de condus si apoi o cursa la nivel international. A fost un mega hei-rup cursa aceea, si am resimtit acest efort tot restul sezonului.

Un rezultat mult mai bun decat cel asteptat (locul 2) a fost rasplata pentru Triatlonul Brasov, rezultat cu atat mai important cu cat am concurat impotriva unor sportivi la nivel european. Apoi au urmat 2 saptamani de antrenamente usoare si “hop” nationalele. A fost o zi proasta si foarte foarte calduroasa la Mures. Nu o sa insist pe ce a fost acolo, pentru ca stiti deja cum au decurs lucrurile. Desi nu am luat titlul, ma bucur ca am venit in spate la cateva secunde, si stiu ca o serie de decizii mici pe care le-as fi luat pe parcurs ar fi dus la o rasturnare de situatie. Dar asta e, in ziua aceea nu am fost cel mai bun, si e o motivatie in plus ca sa ma pregatesc cat mai bine pentru momentul in care voi avea ocazia sa imi iau revansa!

Una peste alta dupa nationale, au venit cursele buluc peste noi si nici bine nu terminam o cursa ca trebuia sa plecam spre cealalta. Stresul mult, oboseala, condusul excesiv si noptile nedormite fie din cauza condusului, fie a caldurii, incet au inceput sa isi puna amprenta asupra mea. Eram irascibil, vesnic indispus, simteam ca sunt mereu fara vlaga, nu aveam pofta de mancare, aveam dificultati de concentrare, stari de somnolenta in timpul zilei si insomnii noaptea si ma deprimam din orice nimic.  Desi eram in plin sezon competitional ma simteam din ce in ce mai slabit, fara chef si pofta de a concura.

Spre sfarsitul sezonului unde am facut 4 curse in 3 saptamani, si am ajuns sa slabesc aproape 5 kg. In plus, oricat de mult dormeam, ajunsesem sa ma trezesc din ce in ce mai obosit in fiecare zi. Am terminat sezonul cu rezultate bune, desi intre curse abia am avut timp de cateva antrenamente usoare, caci pentru refacere nu mi-am permis luxul.

Dupa ce am incheiat sezonul antrenorii mei de inot mi-au spus sa imi iau cateva saptamani de vacanta, sa imi adun gandurile si sa caut raspunsul nemultimirilor si esecurilor din sezon. Alaturi de Ioana am stat si am pus pe foaie toate prin care am trecut, iar intre timp mi-am facut si analizele medicale. Ajuns la doctori cu analizele am primit diagonosticul de oboseala cronica! In acelasi timp rezultatul discutiei cu Ioana a fost ca sezonul a fost prea dintr-o bucata in care cursele ba nu au fost (inceputul de an) ba au fost din abundenta (luna august). Acest lucru a cauzat oboseala cronica de care am ajuns sa sufar incercand sa le fac pe toate, si sa le fac bine. Mi-am spus ca pe viitor decat sa fac 10 lucri si si sa fiu mediocru la toate, mai bine fac doar 2 si pe acelea voi fi de neinvins.

Acum ca am trecut prin toate astea si ca am dat cu capul de tocul usii am ajuns sa vad pragul si sa invat cateva lucruri ”the hard way”. Anul ce urmeaza voi avea un sezon mult mai aerisit in care perioada dintre curse va fi una indeajuns de mare incat randamentul pe care il voi avea sa fie unul impecabil! Pentru moment sunt in recuperare, peioada in care dorm destul de mult, mananc bine, iau vitamine si duc un stil de viata ordonat.

Dand timpul inapoi, observ ca din orice act de bravura si continuarea stilului nomal de viata poti intra in oboseala cronica. Va recomand sa aveti grija cu excesele oricat de mici ar fi ele, pentru ca nu este deloc placut sa fii o leguma fara chef zi de zi. Consultati darnicul si atotstiutorul ”google” pentru oboseala cronica si daca va regatiti in simptomele ei, consultati un medic.