Asezarea ghidonului

Asezarea ghidonului este ultimul lucru in setarea corecta a bicicletei si e zona in care aria de setare e cea mai mare. Ghidonul trebuie asezat astfel incat sportivul sa isi pastreze o pozitie buna(spatele sa fie relaxat), sa nu cauzeze un unghi prea mare a soldului si sa nu forteze sportivul sa se intinda ca sa ajunga la ghidon. Cotierele ar trebui sa fie indeajuns de departate ca sa ofere confortul necesar iar sportivul sa fie stabil pe bicicleta dar totusi apropiate ca sa nu se piarda din aerodinamica. Ca sa reglezi o bicicleta ce are un ghidon de contratimp trebuie sa sti care sunt punctele care definesc ghidonul din moment ce ele sunt diferite de cele ale unui ghidon de sosea. Inaltimea ghidonului este data de inaltimea cotierelor nu de cea a ghidonului de baza, deoarece aceste cotiere au inaltimi diferite. Diferenta de inaltime de la cotiere pana la sa este independenta/diferita in fiecare caz si depinde de un numar de factori atat mecanici cat si biometrici.
Printre acestia se afla pozitia seii, flexibilitatea soldurilor, morfologia sportivului si distanta pe care se va concura.
Dpdv mecanic asezarea seii afecteaza inaltimea ghidonului deoarece este legata de flexibilitatea soldului. In masura de a tine soldurile in aria sportivului de miscare cu, cat se muta mai in spate saua cu atat trebuie sa se ridice ghidonul mai mult.

Dpdv biometric multi sportivi care sunt flexibii mai ales aceia cu o buna mobilitate a soldurilor(cei care isi pot atinge femurul de abdomen si piept) pot pedala cu un ghidon coborat mai jos si totusi isi vor mentine o buna pozitie pe bicicleta. Sportivii cu mai putina mobilitate vor trebui sa iti ridice ghidonul mai mult ca sa iti mentina o pozitie adecvata.
Dpdv morfologic sunt mai multe variabile precum, lungimea bratelor, lungimea trunchiului si a picioarelor.Acestea vor afecta cat de mult se poate cobora sau ridica ghidonul.
Dpdv al distantei pe care se va concura aceasta trebuie sa fie luata in considerare astfel incat sa fie indeajuns de confortabila pozitia pe bicicleta pentru sportiv ca sa fie mentinuta pe toata durata competitiei.
Pozitia corecta este aceea cand esti confortabil asezat in pozitie aero iar coatele sunt putin in fata umerilor in plan vertical. Muschii mainilor trebuie sa fie foarte putin incordati in aceasta pozitie deoarece structura osoasa trebuie sa preia greutatea si sa ofere sprijinul principal. Daca bratele depasesc aceasta limita si se intind sau restrang mai mult, sportivul va solicita in exces umerii si gatul avand ca efect disconfortul/dureri ale gatului si coloanei vertebrale(zona toracala, scapulara). Tipic atunci cand sportivii se intind mai mult pe ghidon automat sunt obligati sa vina in partea din fata a seii care cauzeaza –¬†O pozitie instabila ¬†deoarece centrul de greutate va fi mult prea in fata. Pe langa asta va pune o presiune mare pe partea din spate a genunchiului si il va suprasolicita.–

unghi brate

Privind din lateral unghiul dintre antebrat si brat ar trebui sa fie intre 90-110 grade.Daca unghiul este mai mare de 110grade in timp vor aparea probleme/dureri in zona lombara iar puterea dezvoltata nu este atat de mare pe cat ar putea fi. Daca unghiul este mai mic de 90grade inseamna ca sunteti prea aproape de ghidon din doua motive. Primul este inaltimea pipei ghidonului iar al doilea marimea insuficienta a acesteia.
Latimea cotierelor nu ar trebui sa solicite partea superioara a spatelui, dar daca se simte un disconfort inseamna ca ghidonul este prea ingust. Privita din fata partea exterioara a bratelor ar trebui sa a astupe/mascheze partea exterioara a coapselor, astfel se va beneficia de indeajuns confort, stabilitate si aerodinamica.