Dezavantajele unui bloc vechi

Dezavantajele pe care ti le ofera un bloc vechi(si cand spun vechi inseamna ca e construit inainte de 1950) sunt nenumarate.

1. As vrea sa incep prin faptul ca impreuna cu trecerea timpului, structura de rezistenta a imobilului scade. Acest lucru, desi este in buricul Bucurestiului, te face sa dormi cam nelinistit noaptea fie ca stai la etajul 1, fie ca stai la etajul 9 care are o terasa de vis cu o priveliste superba asupra Casei Poporului(asta e apartamentul nostru).

Acum sunt indecis care sa fie urmatoarea nemultumire pe lista. E tare greu de ales intre vecinii de varsa a 4-a, tevile vechi&instalatia electrica si sistemul de incalzire.

2. Din respect pentru cei mai in etate, voi incepe cu tevile blocului.
Avand in vedere ca atunci cand au fost construite blocurile, tevile au fost zidite in pereti, asta face aproape imposibila schimbarea lor. De aici problemele se ramifica.

Mirosul de mortaciune si canal puturos care vine prin aerisire, uneori e naucitor. Apoi se adauga lipsa de presiune a apei si culoarea vesnic galbuie a acesteia, ba chiar unori lipsa ei. Ultima ramura este ocupata de caderile de tensiune din reteaua electrica a blocului, care uneori te lasa fara electricitate zile intregi -astazi e unul din momentele in care ne-am intors in pestera.- :-(

3.Sistemul de incalzire vine la pachet cu vecinii in etate avansata!
Aceasta sectiune o incep cu vecinii a caror dorinta de somn este invers proportionala cu varsta pe care o au. Dupa cum stim, cu cat oamenii imbatranesc cu atat dorm mai putin si in ciuda aparentelor auzul li se ascute. Lucru confirmat pentru a nspemia oara de vecinii nostri.
Am invatat ca batranii aud doar ce vor atunci cand vor. Mama spunea in gluma fata de bunica mea ”surda nu aude dar le potriveste” .

Incident

 

Spun asta pentru ca mi-a fost atrasa atentia de nenumarate ori pe scara ca muzica ambientala din casa e usor deranjanta sau ca seara vorbim prea tare. Nu va mai spun de incidentul cu hometrainerul din primavara. Acum a venit iarna, sunt mustrat mereu.
Pe langa asta, cred ca au un carnet pe care isi noteaza de cate ori urca fiecare vecin, ce duce cu el si cati prieteni ii vin in vizita, pentru ca stiu totul!!!

 

Iata ca a venit si randul sistemului de incalzire.
Am spus ca venea la pachet cu vecinii pentru ca in ciuda centralei de bloc pe care o avem, caldura in apartament lipseste cu desavarsire. Asta cel putin cand ajungem noi acasa. Programul dupa care functioneaza centrala este de la 8-10 si de la 17-20. Nasol este ca la orele acelea noi eram plecati la fie la bazin dimineata, iar seara Ioana este la birou si eu cu treburi prin oras. Dupa indelungi negocieri esuate, iarna trecuta ne-am debransat si am trecut pe calorifere electrice. Costul curentului a crescut direct proportional cu caldura din casa-1600ron factura pe o luna-. Inca un motiv pentru care iubesc vara si caldura torida!!

Dar cum de ieri apa si curentul sunt pentru noi doar o amintire, astazi am simtit consecintele dis de dimineata.
La prima ora a zilei m-am trezit cu una bucata sotie inghetata bocna. Era ca un bursuc morocanos, bombanind si trantind usile spunand ca e satula de frigul Siberian din casa, dusuri la prieteni si mancare plina de apa frigiderului care se dezgheata mai des decat ne minte Ponta intr-o saptamana.

Asa ca va sfatuiesc sa luati in calcul cele de mai sus cand vreti sa va mutati cu chirie sau sa va cumparati un apartament.