Pozitia seii

pozitie saPozitia seii e urmatoarea tinta. Pozitionarea corecta a seii este esentiala pentru un pedalat eficient. Sportivii trebuie sa fie capabili sa mentina o buna pozitie pe sa daca doresc sa dezvolte o putere buna, sa iti stabilizeze atata corpul cat si bicicleta, sa respire, sa asimileze caloriile din mancare si apoi sa coboare de pe bicicleta pentru a alerga intr-un tonus bun.
Pozitia corecta de pedalat cere o mica rotatie a pelvisului inainte, astfel incat presiunea din pedale sa fie chiar la limita superioara a oaselor din sezut/bazin decat sa fie exact sub sau in spatele lor. Multi sportivi stau mult prea inclinati pe spate, exact ca atunci cand stau intr-un scaun. Aceast lucru cere/creaza mai apoi tensiune pe partea lombara a coloanei vertebrale de a se apleca mai mult pe ghidon. Rotind pelvisul inainte permiti coloanei sa stea intr-o pozitie neutra permitand activarea muschilor lombari. Acesti muschi vor oferi o buna stabilitate, permitand o dezvoltare eficienta de putere si un bun transfer.
Inclinarea tipica a spatelui pe care o au sportivii duce la o flexie a spatelui care este defavorizanta in multe feluri.
In primul rand induce o incarcatura/tensiune in zona lombara a coloanei care mai apoi cauzeaza o frecare a vertebrelor inferioare. Aceasta frecare a vertebrelor din zona inferioara a coloanei duce la instabilitate si supune sportivul la un risc destul de mare de accidentare in aceasta zona.
In al doilea rand fortand partea inferioara a spatelui sportivii activeaza gluteul lucru care forteaza mai mult cvadricepsii.
In al treilea rand este posibil sa nu permita abdomenului sa se deschida pentru o respiratie puternica a diafragmei, acest lucru necesitand mai multe respiratii mici/scazute in partea superioara/de sus a plamanilor.
Nu in ultimul rand, rotind pelvisul inainte permiti abdomenului sa se deschida, facilitand digestia.
Pozitia seii este compromisa din urmatoarele motive:
A-  Inclinarea- ori este prea ridicata de varf ori este prea aplecata(sa nu se faca exces). Sa nu se depaseasca 2-2,5 grade in ambele directii. Aceasta este esentiala in oferirea unei platforme solide ce stabilizare a sportivului. Daca saua e mult prea aplecata sportivul va aluneca constant, lucru care il va face sa foloseasca prea mult ghidonul pentru a stabiliza bicicleta si corpul. Daca nasul seii este prea sus aceata nu ii va oferii posibilitatea de a efectua o rotatie a pelvisului lucru care va face sa se foloseasca o portiune mai mare din sa, provocand dureri si lasand impresia ca marimea cadrului nu este buna sau ca sunt alte probleme cu setarile bicicletei. O bicicleta bine setata ii va permite sportivului sa foloseasca saua fara probleme si disconforturi.
B-  Inaltimea – fiind afectata de tendinta de a sta cat mai in fata pe sa si de rotatiile pelvisului, saua ar trebui reglata astfel incat sa permita picioarelor o extensie confortabila fara ca voi sa fiti nevoiti sa va intindeti ca sa ajungi la pedale in punctul mort. Depinde de flexibilitatea sportivului daca va sta pe partea superioara sau inferioara a seii. De cele mai multe ori triatlonisti au seile ridicate prea mult decat coborate prea jos, exceptand cazurile cand cedeaza prinderea tijei de sa si aceasta cade in cadru.
O sa care este prea jos fixata va exercita o presiune mai mare in partea din fata a genunchilor decat in mod normal iar pedalatul va fi ineficient deoarece muschii nu vor fi folositi la capacitatea lor maxima. In extrema opusa se afla cei care isi ridica saua prea mult iar acestia vor experimenta intinderi ale bicepsului femural si ale tendoanelor din spatele genunchiului. Pe deasupra vor avea probleme in ridicarea pedalei deoarece nu vor avea posibilitatea de a ajunge in punctul mort cu piciorul usor flexat lucru care le favorizeaza readucerea pedalei intr-un ciclu/rotatie usor de mentinut.
O sa reglata corect ii va permite sportivului sa aibe o indoire de 145-155 de grade in spatele genunchiului, masurata de la glezna prin genunchi si apoi in marele trohanter(umflatura osoasa din lateralul soldului).

unghi genunchi
Reglarea seii in fata sau in spate e cea mai grea de definit deoarece este afectata de pozitia pe ghidon si de rotatiile pelviene pe care le are sportivul in timp ce pedaleaza in pozitie aero. Pentru o pozitie de start neutra cand sportivul sta pe sa cu manile pe aerobare si piciorul drept la ora 3(in partea din fata a pedalelor), daca coboram un plumb legat de o ata din fata genunchiului(inceputul tibiei) plumbul ar trebui sa desparta in 2 parti egale axul pedalier sau macar sa fie aproape de acest lucru.

1 Daca saua e mai in spate de atat asta va cauza formarea unui unghi intre femur si spate mai mic decat trebuie ceea ce va duce la o flexie(aplecare) a spatelui care va cauza dureri in timp si bineinteles la o pierdere de putere.
2 Daca saua e mai in fata de atat sportivul se va muta intr-o pozitie care nu e atat de stabila  deoarece centrul de greutate va fi mult prea in fata. Pe langa asta va pune o presiune mare pe partea din spate a genunchiului si il va suprasolicita.