Reglarea papucilor in pedale

In reglarea bicicletei este important sa lucrezi la setarea perfecta a frecventei. Din moment ce sunt multi producatori si firme de papuci, va aparea o diferenta in : gaurile pentru prinderea placutelor, grosimea talpii papucilor, diferite sisteme de prindere a placutelor, toate acestea afecteaza inaltimea seii de la bicicleta pe care o detineti. Avand in vedere toate acestea trebuie mai intai sa incepeti cu setarea papucilor si a pedalelor.
Este important ca sportivul sa aibe un papuc care sa i se potriveasca bine/o marime buna care ii va oferii suportul corect si necesar arcului piciorului/talpii. Acest lucru va permite asezarea corecta a placutelor si automat a axului pedalier la locul corect adica in partea din fata a piciorului, sub pingea.

Majoritatea sportivilor folosec papuci de ciclism care sunt cu un numar sau doua mai mici fapt care cauzeaza ca axul pedalier sa fie mult prea in spatele pingelei. Un papuc fixat corect va avea axul pedalier sub cel de-al doilea cap al metatarsienelor care va fixa axul pedalier sub montul piciorului(pingea). Acest lucru e important atat dpdv mecanic cat si biometric.
Dpdv mecanic piciorul este o parghie de prima mana, ceea ce inseamna ca e cea mai eficienta parghie. Fixand axul sub pingea, putin mai in fata decat multi oameni o fac, veti castiga un avantaj  mecanic prin lungirea efectiva a parghiei, care iti permite sa produci mai multa forta/putere.
Dpdv biometric al doilea metatarsian este punctul de rotatie dealungul axului transvers a capului metatarsian. Legand acest lucru de o perspectiva/problema mecanica, rotatia, sau impingerea in jurul axelor transverse suplimentati muschii cu o parghie mai lunga care permite dezvoltarea unei forte mai mari si o accelerare mai eficeinta.